Chat with us, powered by LiveChat
PRAVNO
RESELLER
SOFTWARE ASSURANCE
Poslovne stranke
telephone
Pomoč pri namestitvi
+49 69 173261340
 
Trustmask
Za filtriranje ni bilo najdenih rezultatov!
MICROSOFT WINDOWS SERVER 2008 STANDARD MICROSOFT WINDOWS SERVER 2008 STANDARD
Microsoft Windows Server 2008 Windows Server 2008 je neposredni naslednik Microsoftove različice strežnika 2003. "Longhorn", kot je neuradno ime sistemske programske opreme, ne vsebuje le številnih izboljšav v primerjavi s starejšim...
25,90 € *
MICROSOFT WINDOWS SERVER 2008 R2 STANDARD MICROSOFT WINDOWS SERVER 2008 R2 STANDARD
Microsoft Windows Server 2008 R2 Windows Server 2008 je neposredni naslednik Microsoftove različice strežnika 2003. "Longhorn", kot je neuradno ime sistemske programske opreme, ne vsebuje le številnih izboljšav v primerjavi s starejšim...
25,90 € *

Windows Server 2008: Pogled na operacijski sistem

Uvod

V kategoriji "Windows Server 2008" si podrobno oglejte enega najpomembnejših Microsoftovih operacijskih sistemov. Operacijski sistem Windows Server 2008, znan tudi kot Windows Server 7, je bil predstavljen februarja 2008 in je prinesel številne novosti in izboljšave za strežniška okolja. V tem članku bomo raziskali sistem Windows Server 2008 v njegovih različnih vidikih in izpostavili najpomembnejše vidike.

Izdaje operacijskega sistema Windows Server 2008

Windows Server 2008 Standard Edition

Izdaja Standard ponuja osnovne strežniške funkcije in je idealna za mala in srednje velika podjetja. S podporo za do 4 procesorje in 32 GB pomnilnika RAM zagotavlja trdno osnovo za večino poslovnih potreb.

Windows Server 2008 Enterprise Edition

Ta izdaja je z naprednimi funkcijami, kot sta grozdenje in napredna virtualizacija, namenjena večjim podjetjem in podatkovnim centrom. Omogoča razširitev do 8 procesorjev in 2 TB RAM-a ter tako zagotavlja zmogljivo platformo za zahtevne aplikacije.

Windows Web Server 2008

Ta izdaja, zasnovana posebej za spletne aplikacije, ponuja optimizirano zmogljivost in varnost za spletne strežnike. Podpira do 4 procesorje in 64 GB pomnilnika RAM ter zagotavlja trdno podlago za spletne aplikacije in storitve gostovanja.

Windows Server 2008 Datacenter Edition

Ta izdaja, zasnovana za visoko zmogljive podatkovne centre, ponuja neomejeno virtualizacijo in razširljivost. S podporo za do 64 procesorjev in 2 TB pomnilnika RAM omogoča uvajanje visoko virtualiziranih okolij in podporo velikim poslovnim aplikacijam.

Nove funkcije in izboljšave

Upravitelj strežnika

Uveden je bil Server Manager kot osrednja konzola za upravljanje, ki močno poenostavlja nastavitev in upravljanje strežniških storitev. S programom Server Manager lahko skrbniki dodajajo ali odstranjujejo strežniške vloge in funkcije, spremljajo delovanje strežnika in upravljajo posodobitve.

Hyper-V

Windows Server 2008 je bil prvi operacijski sistem, ki je podpiral Microsoftovo virtualizacijsko platformo Hyper-V. To je omogočilo konsolidacijo strežnikov in učinkovito uporabo virov. Hyper-V je podjetjem omogočil zagon več virtualnih strojev na enem fizičnem gostitelju in optimizacijo uporabe strojne opreme.

PowerShell

Uvedba orodja Windows PowerShell je revolucionarno spremenila upravljanje strežnikov z možnostjo samodejnega pisanja skript in izboljšala učinkovitost skrbnikov. S programom PowerShell lahko skrbniki avtomatizirajo zapletena opravila in pospešijo ponavljajoča se opravila.

Izboljšave omrežja

Windows Server 2008 je prinesel pomembne izboljšave omrežja, vključno z zaščito dostopa do omrežja (NAP) ter izboljšanimi možnostmi požarnega zidu in usmerjanja, ki so povečale varnost in zmogljivost. NAP je omogočil spremljanje in uveljavljanje varnostnih politik za naprave, ki se prijavljajo v omrežje.

Izboljšana varnost za Windows Server 2008

Šifriranje diskov BitLocker in nadzornik domene samo za branje (RODC) sta primera varnostnih funkcij, vgrajenih v sistem Windows Server 2008 za boljšo zaščito podatkov in omrežij. BitLocker je omogočil šifriranje trdih diskov za zaščito podatkov pred nepooblaščenim dostopom, RODC pa je povečal varnost krmilnikov domene Active Directory.

Življenjski cikel in podpora

Čeprav je imel Windows Server 2008 dolg življenjski cikel, se je razširjena podpora končala januarja 2020, kar pomeni, da Microsoft ne bo več zagotavljal varnostnih posodobitev ali popravkov napak. Podjetja, ki še vedno uporabljajo Windows Server 2008, morajo zato nujno nadgraditi sistem na novejšo različico, da bodo njihovi sistemi varni in posodobljeni. Prehod na podprto različico, kot je Windows Server 2019 ali Windows Server 2022, je nujen za zmanjšanje varnostnih tveganj in ohranitev funkcionalnosti.

Zaključek

Windows Server 2008 je bil nedvomno mejnik v svetu strežniških operacijskih sistemov. Z različnimi izdajami, novimi funkcijami in izboljšavami je podjetjem močno olajšal upravljanje in razširjanje njihovih strežniških okolij. Čeprav se je njegova podaljšana podpora iztekla, njegova zapuščina ostaja živa v sodobnejših strežniških operacijskih sistemih, kot sta Windows Server 2016 in Windows Server 2019. Kljub temu je priporočljivo, da se nemudoma nadgradite na podprto različico, da zmanjšate varnostna tveganja in izkoristite najnovejše dosežke na področju strežniške tehnologije. Windows Server 2008 je nedvomno postavil temelje za prihodnje inovacije in bo ostal pomembno poglavje v zgodovini strežniških operacijskih sistemov.