Chat with us, powered by LiveChat
PRAVNO
RESELLER
SOFTWARE ASSURANCE
Poslovne stranke
telephone
Pomoč pri namestitvi
+49 69 173261340
 
Trustmask
Za filtriranje ni bilo najdenih rezultatov!
MICROSOFT REMOTE DESKTOP SERVICES 2008 R2 USER CAL MICROSOFT REMOTE DESKTOP SERVICES 2008 R2 USER CAL
Nakup Microsoft Remote Desktop Services RDS Cal Microsoft Windows Remote Desktop Services (RDS) je naslednik starih licenc CAL za terminalski strežnik. RDS je centralizirana platforma za namizja in aplikacije, ki omogoča več možnosti za...
9,90 € *
MICROSOFT REMOTE DESKTOP SERVICES 2008 R2 DEVICE CAL MICROSOFT REMOTE DESKTOP SERVICES 2008 R2 DEVICE CAL
Nakup Microsof Remote Desktop Services RDS Cal Microsoft Windows Remote Desktop Services (RDS) je naslednik starih licenc CAL za terminalski strežnik. RDS je centralizirana platforma za namizja in aplikacije, ki omogoča več možnosti za...
9,90 € *
MICROSOFT REMOTE DESKTOP SERVICES 2008 USER CAL MICROSOFT REMOTE DESKTOP SERVICES 2008 USER CAL
Nakup Microsoft Remote Desktop Services RDS Cal Microsoft Windows Remote Desktop Services (RDS) je naslednik starih licenc CAL za terminalski strežnik. RDS je centralizirana platforma za namizja in aplikacije, ki omogoča več možnosti za...
9,90 € *
MICROSOFT REMOTE DESKTOP SERVICES 2008 DEVICE CAL MICROSOFT REMOTE DESKTOP SERVICES 2008 DEVICE CAL
Nakup Microsoft Remote Desktop Services RDS Cal Microsoft Windows Remote Desktop Services (RDS) je naslednik starih licenc CAL za terminalski strežnik. RDS je centralizirana platforma za namizja in aplikacije, ki omogoča več možnosti za...
9,90 € *

Zakaj so licence CAL za Windows RDS 2008 R2 še vedno tako priljubljene?

V številnih podjetjih kot operacijski sistem še vedno deluje Windows Server 2008, pogosto v povezavi z Windows 7 v računalnikih, ki so povezani z njim. Razlog za to je pogosto ta, da starejše omrežje še vedno ustreza vsem potrebam in je nadgradnja na novejšo različico ali popolnoma novo strežniško omrežje nepotrebna ali predraga.

V tem primeru so licence CAL za Terminal Services 2008 ali Remote Desktop Services 2008 R2 smiselna in hkrati cenovno ugodna rešitev, zlasti ker novejše različice RDS postavljajo tudi višje zahteve za ustrezno strojno opremo.

Storitve terminalskega strežnika v sistemu Windows Server 2008 - kaj se je spremenilo?

Windows Server 2008 R2 v nasprotju z imenom ni optimizirana različica strežnika Server 2008, temveč samostojna programska oprema strežniških sistemov, saj temelji tudi na novi različici operacijskega sistema Windows. Zato storitve oddaljenega namizja Windows Server 2008 R2 pomenijo tudi majhno revolucijo za daljinsko nadzorovano ali oddaljeno uporabo programov Windows, saj so poleg številnih novih funkcij vse osnovne funkcije terminalskih storitev vključene tudi v storitve oddaljenega namizja naslednje različice.

Ta cezura je jasna tudi zaradi preimenovanja osrednjih funkcij, saj se izraz "Terminal" nadomesti z izrazom "Remote". Ne le, da so bile nekdanje Terminal Services (TS) kot take preimenovane v Remote Desktop Services za Release 2, temveč tudi njihove posamezne komponente: Terminal Services RemoteApp se zdaj imenuje le RemoteApp, Terminal Services Gateway postane Remote Desktop Gateway, Terminal Services Session Broker pa se zdaj imenuje Remote Desktop Connection Broker.

Prednosti licenc CAL za Windows RDS 2008 R2

Namen storitve Windows Remote Desktop Services je predvsem omogočiti uporabnikom uporabo tipičnih aplikacij Windows v različnih končnih napravah (odjemalcih), ne glede na to, na katerem operacijskem sistemu temeljijo. Sam program Windows se vedno izvaja v strežniku oddaljenega namizja, s katerim je uporabnik povezan prek CAL z uporabo protokola RDP (Remote Desktop Protocol).

Terminalski strežnik tako zagotavlja vse programe, ki se na njem tudi izvajajo. Namesto osebnega računalnika z operacijskim sistemom Windows tako uporabnik potrebuje le preprost računalnik - imenovan tudi ThinClient ali ZeroClient - ki mora biti sposoben vzpostaviti povezavo s terminalskim strežnikom in se vanj prijaviti, ter licenco za dostop do odjemalca. Računska moč strežnika je na voljo na vseh delovnih postajah, tako da zmogljivost dejanskih delovnih postaj ni pomembna.

storitvami oddaljenega namizja imajo številne prednosti tudi skrbniki: Poleg centraliziranega upravljanja slik operacijskega sistema, ki omogoča zagotavljanje posameznih storitev, to vključuje tudi bistveno lažje vzdrževanje, saj posodobitev in dodatnih programov ni treba nameščati na vse končne naprave.

Varnost v podjetju se poveča tudi, če lahko uporabniki uporabljajo zagotovljene storitve le na daljavo. Nenazadnje, RDS za Windows Server 2008 R2 zmanjšuje tudi stroške delovanja, saj lahko namesto novih dragih računalnikov še naprej uporabljate starejše modele.

Nove funkcije in izboljšave storitve Windows Remote Desktop Services 2008 R2

Medtem ko so Terminal Services v sistemu Windows Server 2008 že precej razširjene s komponentami RemoteApp, TS Web Access in TS Gateway, se Remote Desktop Services 2008 R2 osredotoča na virtualizacijo namizij, ki ima v podjetjih vse pomembnejšo vlogo.

V različici 2008 R2 so bila optimizirana obstoječa orodja Terminal Services, predvsem pa so bile dodane nove funkcije: novi scenariji virtualne namizne infrastrukture so na voljo tudi prek RDS.

Z dodelitvijo virtualnih naslovov IP je zdaj mogoče vsako sejo v omrežju edinstveno opredeliti. Novost je tudi možnost, da so namizja uporabnikom na voljo prek Hyper-V v navideznem okolju.

Pregled vseh sestavnih delov sistema Windows RDS 2008 R2

Naslednje funkcije in orodja skupaj tvorijo storitve oddaljenega namizja različice 2008 R2:

  • Gostitelj seje oddaljenega namizja (Remote Desktop Session Host - RDSH) zagotavlja seje, ki temeljijo na ustreznih namizjih ali programih RemoteApp za uporabnike, ki imajo licenco CAL.
  • Posrednik povezav oddaljenega namizja (RDCB) povezuje oddaljeno namizje uporabnika z ustreznim strežnikom v podjetju. V primeru prekinitve posrednik povezav ponovno poveže uporabnika v njegovo prvotno sejo in ohrani programe, ki so se izvajali med sejo.
  • Prehod za oddaljeno namizje (RD Gateway) omogoča povezavo z virtualnimi namizji in programi RemoteApp prek interneta.
  • Gostitelj virtualizacije oddaljenega namizja (RDVH) podpira virtualna namizja v okoljih VDI (Virtual Desktop Infrastructure).
  • Spletni dostop do oddaljenega namizja (RDWA) omogoča dostop do aplikacij prek začetnega menija operacijskega sistema Windows 7 ali Windows 8.
  • Licenciranje oddaljenega namizja (RDS-CAL) upravlja licence za zagotavljanje storitve RDS.

Zakaj so licence CAL potrebne za storitve oddaljenega namizja?

Če želite kot uporabnik uporabljati Terminal Services operacijskega sistema Windows 2008 ali Remote Desktop Services operacijskega sistema Windows Server 2008 R2, potrebujete licenco za dostop do odjemalca - ta je na voljo kot licenca User CAL ali kot licenca Device CAL.

Operacijski sistemi Windows Server običajno vključujejo le dve pravici za oddaljen dostop za upravitelje. Ti so namenjeni samo za upravljanje strežnika in zagotavljanje storitev, ne smejo pa se uporabljati za dostop do dejanskih storitev oddaljenega namizja kot uporabnik v seji. Te licence CAL je treba kupiti ločeno: za posamezne uporabnike ali za končno napravo, s katero dostopate do njih. Zgoraj omenjeno licenciranje oddaljenega namizja RDS-CAL nadzoruje skladnost s pravilnim licenciranjem.

Licenciranje RDS 2008/R2 z licencami CAL za uporabnike in naprave

Kot je navedeno zgoraj, sta za uporabo storitev Windows Remote Desktop Services 2008 in 2008 R2 na voljo dve različni vrsti licenc za dostop do odjemalcev: Uporabniške licence CAL in licence CAL naprave. Razlika med obema vrstama je, da je z licenco User CAL licenciran en uporabnik, z licenco Device CAL pa ena naprava.

Opozoriti je treba, da poznejši prenos licence za dostop na drugega uporabnika ali drugo napravo ni dovoljen, prav tako pa ni mogoča drugačna uporaba, kot je opredeljena uporaba obeh vrst licenc - uporabniške licence CAL kot licence CAL naprave in obratno.

Uporabniški program CAL za RDS 2008 R2

Uporabniška licenca CAL daje pravico do uporabe sistema RDS posameznemu uporabniku, vedno neodvisno od terminalske naprave, ki jo uporablja v ta namen. User CAL deluje tudi ne glede na to, kje se uporabnik nahaja - ali na namiznem računalniku v pisarni ali pa na primer na oddaljenem dostopu prek prenosnega računalnika v domači pisarni ali na poti.

CAL naprave za RDS 2008 R2

CAL naprave je trajno vezan na določeno končno napravo, ne glede na to, ali gre za namizni računalnik v pisarni, prenosni računalnik itd. To pomeni, da lahko vsak uporabnik, ki je pooblaščen za uporabo te licencirane končne naprave, prek nje dostopa tudi do storitev oddaljenega namizja.

Pomembno opozorilo o kombinaciji licenc CAL naprave in licenc CAL uporabnika

Medtem ko kombinacija licenc CAL za uporabnika in napravo ni problematična pri licencah CAL za strežniške licence operacijskega sistema Windows, pa tega tehnično ni enostavno izvesti pri licencah CAL za storitve oddaljenega namizja. Razlog za to je predvsem dejstvo, da je licenca RDS Device CAL fizično dodeljena končni napravi, medtem ko je licenca User CAL dodeljena uporabniku v imeniku Active Directory.

Združljivost različic licenc CAL za RDS 2008 in 2008 R2

Kot smo že omenili, je Windows Server 2008 R2 samostojna različica sistemske programske opreme Microsoft Server. Medtem ko druga Microsoftova strežniška programska oprema ne dovoljuje uporabe določene različice z licenco za dostop do odjemalca za nižjo različico (nadgradnja), licenca CAL za RDS 2008 omogoča tudi dostop do različice Remote Desktop Services 2008 R2. Za več informacij se obrnite tudi na Wiresoft Chat.

Z Wiresoftom dopolnite potrebo po licencah CAL za storitvi Remote Desktop Services 2008 in 2008 R2

S praktičnimi enotnimi licencami CAL za uporabnika in napravo za Microsoft Remote Desktop Services 2008 R2 in različico 2008 pri Wiresoftu lahko izkoristite naše izjemno ugodne končne cene. Vsi Microsoftovi izdelki, ki so na voljo v spletni trgovini Wiresoft, so originalne licence za programsko opremo iz Evrope, ki smo jih uradno pridobili od podjetij. So neuporabljeni in popolnoma delujoči, Wiresoft pa je temeljito preveril njihovo pristnost.

Številne stranke že cenijo prednosti, ki jih prinaša nakup licenc CAL za storitve oddaljenega namizja pri Wiresoftu. Za več informacij o licenciranju po meri se obrnite na nas.